3K-cake met nootjes & appel-peer-confituur
een crea-baksel van Tante Sarah ter ere van mijn petekind in spé
Dé cake
Benodigdheden
- 250g (gesmolten) boter
- 300g zelfrijzend bakmeel
- 5 eieren
- 200g bruine suiker
- 5cl melk
- 150g (fijn gehakte) noten –bijv. walnoten, pecannoten & hazelnoten in de vijzel-
- 50g rozijnen
- 1 vanillestokje
Ik raad iedereen aan om als eerste werk alles nauwkeurig af te wegen. Dit is heel belangrijk om je bakwerk tot een goed einde te brengen.
1. Meng de eieren & de melk.
2. Meng de gesmolten boter-30 seconden in de microgolfoven is voldoende-, de bruine suiker & de inhoud van de vanillestok –overlangs doorsnijden & de zwarte puntjes eruit schrapen-.
3. Meng het eier- & het botermengsel. Met een mixer of een keukenrobot is dit het eenvoudigst.
4. Voeg bij bovenstaand mengsel de gezeefde –om klonters te vermijden- bloem.
5. Laat alles enkele minuten mengen.
6. Als laatste voegen we de fijn gehakte noten & de rozijnen toe.
7. Het beslag komt terecht in een met boter ingesmeerde & met bloem bestoven cakevorm van een 20 à 25cm doorsnede.
Bak in een voorverwarmde oven: 20 minuten –of tot de cake bovenaan goed bruin kleurt… alle ovens zijn namelijk een beetje verschillend- op 180°C; aansluitend 40 minuten op 160°C.
Check steeds met een priem of de cake binnenin gebakken is voor je hem uit de oven haalt. Laat de notencake om te beginnen afkoelen in de cakevorm.
Als hij hanteerbaar is, laat je hem volledig koud worden op een rooster.
Dé confituur
Benodigdheden
- 750g (geschild & in blokjes gesneden) peren
- 750g (geschild & in blokjes gesneden) appels
- 1 kaneelstokje
- 100g rozijnen
- 500g Maxi-Fruit®-confituursuiker
1. Meng alle bestanddelen in een kom & doe er bovenaan de confituursuiker als een dekentje over.
2. Laat het mengsel overnachten in de ijskast.
3. Kook 5 minuten in een grote ketel met een stevige bodem.
4. Bewaar in steriele bokalen.
Dé afwerking
Benodigdheden
- Rolmarsepein in verschillende kleuren
- Suikerparels
- Glitterpoeder
- Eetbare kleurstiften
1. Halveer de cake parallel aan het tafeloppervlak.
3. Smeer tussen de 2 helften de appel-peer-confituur. Natuurlijk is appelcompote of andere confituur uit de winkel ook lekker makkelijk!-
3. Vergeet de drie-koningen-boon niet –ik gebruik een suikerboon-!
Rondom de cake maak ik een kroon en erboven op komen de 3 koningen in rolmarsepein, afgewerkt met sneeuwkristallen in suikergoed.
1. Neem een blokje witte rolmarsepein –suikerpasta is even goed als je dat liever lust-.
2. Rol het uit –ik maak de kroon in 2 helften omdat dat handiger werkt-.
3. Snijd het onderaan & aan de zijkanten recht af.
4. Strijk het glad.
5. Snijd de rondingen bovenaan uit –ik gebruik een rond vormpje-.
6. Voor de versiering gebruik ik goudpoeder gemengd met water & suikerparels in verschillende kleurtjes.
7. Prik beide helften vast omheen de cake.
Voor de 3 koningen kies ik 3 verschillende kleuren rolmarsepein: wit, zwart & geel. Ik maak elke koning op een gelijkaardige manier & varieer in de afwerking.
Vertrouw op je eigen inspiratie & creativiteit!
1. Neem 2 stukjes rolmarsepein: hoofd & lichaam.
2. Pons als mantel een rondje uit gekleurde rolmarsepein.
3. Drapeer de mantel om het lichaam & zet het hoofdje erop –ik druk langs de zijkant 2 oortjes in het hoofdje-.
4. Voor de afwerking geef ik volgend nooit-eindigend ideeënlijstje mee: snorretje, baardje, kroontje, handjes, oogjes, mondje, glitterpoeder, suikerparels, …
tip: Kleine koekjesvormpjes zijn een goede hulp om figuurtje uit te ponsen.
Fijn gemaakt!