Zoals Duitsland de "Wheinachtsstol", Frankfrijk de "Bûche de Noël" en Engeland z'n "plumpudding" heeft, zo hebben ze in Meerhout de "koekskeskoek".
Naar goede gewoonte trok ook Mia Huysmans jaarlijks op 31 december door de straten van Meerhout. Waar de kinderen nu vooral snoep krijgen werd de zak van Mia vroeger vooral gevuld met petit-beurre of mariakoekjes. Na de zangtocht werden al een groot deel van de koekjes opgegeten. De overschot werd verwerkt in de pudding of daar werd koekskeskoek van gemaakt.
"Koekskeskoek wordt al zeker 70 jaar in onze familie gemaakt op oudjaarsdag" vertelt Mia. In heel Meerhout werd deze traditie verdergezet en het gebak is gekend onder vele amen: streepjeskoek, overvoerkoek,
metseltaart of javanais (op z'n Frans). Hier volgt Mia haar recept:
Benodigdheden:
voor de taart
- 3 pakken petit-beurrekoekjes (De Beuckelaer)
- 250 g boter
- suikersiroop: 1dl water en 250 g kristalsuiker
- enkele eetlepels sterke koffie
- 1 kop sterke koffie (koud)
- voor de lekkerbekken kan wat rum, koffielikeur of amaretto toevoegen
Voor de versiering
- hagelslag of chocoladeschilfers of kokosschilfers of bresiliennenootjes
- poedersuiker
Bereiding
1. Water en suiker enkele minuten koken tot siroop en laten afkoelen.
2. Klop de boter tot room.
3. Voeg de suikersiroop bij de room en mix deze tot een glanzende massa.
4. Neem een grote schotel of dienbord en bedek deze met aluminiumfolie.
5. Smeer op de bodem van de eerste laag koekjes wat boterroom.
Leg deze eerste laag in een vierkant of rechthoek en besmeer ook de bovenkant met boterroom.
6. Herhaal dit proces en zorg er voor dat de koekjes telkens eerst even in de koffie worden gedompeld.
Werk laag per laag tot de koekjes op zijn en smeer de overschot van de boterroom uit op de zijkanten.
7. Versier jouw koekskeskoek naar jouw keuze met hagelslag, chocoladeschilfers, bloemsuiker...
8. Laat enkele uren rusten in de koelkast en dan koud serveren.
extra tips
- Niet elke koek is zomaar een "koekskeskoek" waardig. De beste smaak krijg je met de koekjes van De Beuckelaar.
- Voor kinderen kan men de koffie ook vervangen door melk.
- Koekskeskoek is heerlijk, maar vult wel snel. Geniet dus van dit heerlijke gerecht door minder te nemen.