Over k.ERF

k.ERF staat kort voor Kempisch erfgoed. Wij zijn een intergemeentelijke vereniging die zich inzet voor het immaterieel en roerend erfgoed uit onze regio. Wij helpen bij het bewaren, in kaart brengen en bekend maken van ons Kempens erfgoed. Hiervoor werken wij samen met de verschillende erfgoedzorgers uit Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie.

Deze site richt zich hoofdzakelijk op het immaterieel erfgoed uit onze streek. Binnen de 7 gemeentes van de k.ERF regio kun je naast zang heel wat andere tradities en gewoontes terugvinden. Ambachten, feesten, stoeten, processies, dialecten, theater, toneel, … te veel om op te noemen. Al deze elementen uit de voorgaande lijst zijn voorbeelden van immaterieel erfgoed. Het zijn de alledaagse dingen die wij koesteren en graag aan de volgende generatie willen doorgeven. En de Kempen kent veel immaterieel erfgoed, zeer veel!

Sommige gebruiken en gewoonten zijn overal aanwezig in onze regio. Zo heeft de Kempen een levendige kermis- en jaarmarktencultuur en kent elk dorp of gehucht wel zijn eigen dialect(woorden). Anderen zijn doorheen de jaren zeldzaam geworden of zelfs uniek voor onze streek. Daarom is het noodzakelijk om deze even in de kijker te zetten. Hieronder staat per gemeente een korte omschrijving van de verschillende soorten immaterieel erfgoed uit onze regio. Immaterieel erfgoed is niet overal even zichtbaar. Mochten wij nog iets vergeten zijn mag je ons altijd contacteren. Je kan ook alle opgesomde voorbeelden uitgebreid terugvinden op onze website: www.erfgoedcelkerf.be
 

Contactgegevens

Erfgoedcel k.ERF
De Billemontstraat 117
2440 Geel, België
info@erfgoedcelkerf.be
Tel.: 014 56 66 88