Goria zingen

Enkel in Schoonbroek wordt er op 12 maart nog volop Goriën gezongen. Dit moet ooit anders geweest zijn.
Goria zingen was een populair jeugdverdrijf in de Kempen.  We vinden verschillende varianten terug in Gierle, Heist-op-den Berg, Brecht en Zoersel en andere Kempense dorpen.

Gierle / 1966
Gierle / 1979-1980

Zing jij mee?

Goria zingen (Gierle)

Tot in eind vorige eeuw, kon men in Gierle nog jaarlijks zangertjes in de straten zien op 12 maart. De feestdag begon er met een misviering. Daarna vertrokken de kinderen op bedelzangtocht. Hierbij droegen zij kleurrijke hoeden met papieren  rozetten en een versierde wandelstok. Elke groep nam een mand mee om gekregen eieren in te leggen. Er werd dan van deur tot deur ‘Goria gezongen’:

Zoete Jezus uitverkoren
In een stal zijt Gij geboren
Uit een zuivere maged klaar.
Omdat Gij mij zoudet leeren
Mij van zonden te bekeeren
Met den zoete Goria!

Gregoria zingen (Brecht, Zoersel)
Te Brecht en Zoersel werd pas op 13 maart ‘Gregoria’ gezongen. De kinderen hadden hoeden of klakken, versierd met repels en rozen van gekleurd papier, en droegen ook papieren banden om het lijf. De jongens waren voorzien van koehoorns en een droeg een wimpel waarop Sint-Gregorius was afgebeeld. De rond gehaalde eieren en het ontvangen geld werden in de school onder de kinderen verdeeld en de eieren die er, na de verdeling, overschoten waren voor de schoolmeester.

Sinte Golia zingen (Heist-op-den-Berg, Hallaar)
In Heist-op-den-Berg en Hallaar gingen de kinderen ‘Sinte Golia’ zingen. Daarvoor hadden zij een eigen lied:

Sinte Golia, 
Mostaard, 
A, B, C, 
Schuppen-abé, 
Een koppel eieren voor den vos 
of ik laat hem achter de kiekens los!

De kinderen namen een gevangen vos mee op pad en droegen koehoorns en een grote eierkorf  met zich mee. Ze dreigden effectief om de vos los te laten wanneer de boer of de meid de deur niet open deden of te weinig eieren gaven.