Krik Krak

De laatste zondag van september moet je zeker een uitstap plannen naar Retie. Dan is het Krik Krak, een vrolijk dorpsfestijn voor jong en oud. In de namiddag worden allerhande randactiviteiten georganiseerd door de lokale middenstand. De vieringen kennen hun hoogtepunt ’s avonds. Wanneer het donker wordt is het tijd voor de traditionele lichtstoet. De Retiese jeugd wedijvert jaarlijks om de creatie van de mooiste lantaarns. Op de tonen van het Krik Krak trekt de stoet door de centrumstraten:
 

Krik krak ju lala
Ju lala krik krak
En overal, en overal
Waar de meskes zijn
Waar de meskes zijn
En overal
Waar de meskes zijn is’t bal


Krik Krak verschilt nauwelijks van de “kaarsje in lantaarn” gebruiken of andere lichtstoeten. In essentie sluit men met al deze tradities de zomer feestelijk af. Doorheen de jaren is Krik Krak wel uitgegroeid tot een waar volksgebeuren dat over de periode van een hele dag plaatsvindt. Bij de Krik Krak festiviteiten gingen de kinderen vroeger ook rond met uitgeholde bieten. Tegenwoordig gaan de kinderen niet meer van deur tot deur. Na een korte wandeling door de centrumstraten worden zij getrakteerd op een Krik Krakkoek. Deze worden speciaal gemaakt door een lokale bakker.

Het liedje kent waarschijnlijk zijn oorsprong bij de vele kinder- en nonsensrijmpjes die courant gezongen werden in de 19de en begin 20ste eeuw. Vaak kwamen deze terug bij dans- en kringspelen, al dan niet georganiseerd op feestdagen.

Meer weten over Krik Krak? Klik dan hier.

Krik Krak 2015
Krik Krak 2015
Krik Krak 2015
Krik Krak 2015
Krik Krak 2015
Krik Krak 2015
Krik Krak 2015
Krik Krak 2015
Wanneer
kan er gezongen worden?
Agenda
Waar?
Welke gemeenten doen mee?
Meer info
Meezingen
Krik krak ju lala Ju lala krik krak En overal, en overal Waar de meskes zijn Waar de meskes zijn En overal Waar de meskes zijn is’t bal
Voeg jouw ideeën toe!

Ingezonden zangtochten

Chiro Hulsen
Marc Leysen
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc