Vastenavond

Vastenavond (of Carnaval) wordt over heel de wereld stevig gevierd. Het is de periode net voor het begin van de paasvasten op Aswoensdag. Van zondagavond tot klokslag 12 uur ’s nachts op dinsdag mag er gegeten, gedronken, gedanst en gefeest worden. Op veel plaatsen worden Caravalstoeten georganiseerd. De bekendste in België zijn degene van Aalst en Binche.

Naar goede gewoonte wordt Vastenavond ook in Balen-Olmen niet overgeslagen. De verschillende vastenavondpartijen organiseren op deze hoogdagen van feest en genot meerdere evenementen. Maandagvoormiddag is voorbehouden voor de bedelzangtocht. Dan trekken jong en oud door de straten van Olmen. Volledig verkleed als cowboy, prinses, ridder, Mega Mindy/Toby of andere figuren uit de populaire cultuur gaan de kinderen zingend van deur tot deur:
 

Zet de maskers al maar op,
En verbergt zo uwe kop.
Zo dat niemand nog kan zien,
Of je Jan bent of Fien (Trien)!


Op het einde van hun lied krijgen de kinderen wat snoep of een centje in hun zingzak. Ook de volwassenen nemen deel aan de zangtocht. Elke vastenavondpartij gaat in stoet op pad. Een voorloper, verkleed als nar, klopt als eerste op alle deuren om de komst van de stoet aan te kondigen. Vroeger werd vooral spek en eieren uitgedeeld aan de volwassenen. Tegenwoordig krijgen zij wat geld of een fris pintje.

Voor de Olmenaren eindigen de festiviteiten niet met de bedelzangtocht. Op maandagnamiddag vindt de traditionele hanenkap plaats. Wie deze wint wordt de volgende dag op het marktplein van Olmen tot koning(in) gekroond. De meeste vastenavondpartijen organiseren nog tal van andere partijen zoals een koningsbal of een kindernamiddag.

De kersverse koning van de Hanenkap in 1967 (foto: Olmense Vereniging voor Heemkunde en Geschiedenis)
Vastenavond zingen in Olmen
poseren met de buit
Van heksen tot prinsessen, iedereen is aanwezig op Vastenavond
Vastenavondgekte in Olmen
Vastenavond zangertjes te Olmen
Vastenavond in Olmen
poseren met de buit
Wanneer
kan er gezongen worden?
Agenda
Waar?
Welke gemeenten doen mee?
Meer info
Meezingen
Zet de maskers al maar op, En verbergt zo uwe kop. Zo dat niemand nog kan zien, Of je Jan bent of Fien (Trien)!
Voeg jouw ideeën toe!

Ingezonden zangtochten

Chiro Hulsen
Marc Leysen
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc
Leysen Marc