Vastenavond

Vastenavond (of Carnaval) wordt over heel de wereld stevig gevierd. Het is de periode net voor het begin van de paasvasten op Aswoensdag. Van zondagavond tot klokslag 12 uur ’s nachts op dinsdag mag er gegeten, gedronken, gedanst en gefeest worden. Op veel plaatsen worden Carnavalstoeten georganiseerd. De bekendste in België zijn degene van Aalst, Binche en Herenthout.
Naar goede gewoonte wordt Vastenavond ook in Balen-Olmen niet overgeslagen. De verschillende vastenavondpartijen organiseren op deze hoogdagen van feest en genot meerdere evenementen. Maandagvoormiddag is voorbehouden voor de bedelzangtocht. Dan trekken jong en oud door de straten van Olmen. Volledig verkleed als cowboy, prinses, ridder, Mega Mindy/Toby of andere figuren uit de populaire cultuur gaan de kinderen zingend van deur tot deur.

Op het einde van hun lied krijgen de kinderen wat snoep of een centje in hun zingzak. Ook de volwassenen nemen deel aan de zangtocht. Elke vastenavondpartij gaat in stoet op pad. Een voorloper, verkleed als nar, klopt als eerste op alle deuren om de komst van de stoet aan te kondigen. Vroeger werd vooral spek en eieren uitgedeeld aan de volwassenen. Tegenwoordig krijgen zij wat geld of een fris pintje.
Voor de Olmenaren eindigen de festiviteiten niet met de bedelzangtocht. Op maandagnamiddag vindt de traditionele hanenkap plaats. Wie deze wint wordt de volgende dag op het marktplein van Olmen tot koning(in) gekroond. De meeste vastenavondpartijen organiseren nog tal van andere partijen zoals een koningsbal of een kindernamiddag.

Wil je graag meer te weten komen over de traditie van de Vastenavond in Olmen? In het Jaarboek ’t Schreneel van de Olmense heemkundige werking verschenen enkele goed gestoffeerde artikels:

Titel

Olmen
Olmen

Over Carnaval in Olmen Klik Hier

Over haan en hen in volksspelen Klik Hier

Over de hanekap Klik Hier

Zing jij mee?

Zet de maskers al maar op,
En verbergt zo uwe kop.
Zo dat niemand nog kan zien,
Of je Jan bent of Fien (Trien)!