In Hoogstraten viert men jaarlijks op de voorlaatste zondag van augustus ‘Begijntjes Laat Besluit’. De ontstaansgeschiedenis van deze traditie is in nevelen gehuld. Vermoedelijk ontstond het gebruik in 1830, maar zekerheid daarover bestaat niet. Doorheen de jaren veranderde de traditie drastisch van beleving. Terwijl in oudere geschriften gesproken wordt over kinderen die dansen rond een versierde ‘terp’ (een zandhoop), wordt vandaag de dag in de voormiddag op strategische plaatsen het voorbijgaande verkeer tegengehouden, terwijl de kinderen zingen.
Na het zingen voor een centje haasten de kinderen zich naar huis. Daar verkleden ze zich met kostuums gemaakt uit crêpepapier. Aan Begijntjes Laat Besluit is immers ook een wedstrijd tussen de verschillende ‘gebuurten’ gekoppeld. In de weken voordien hebben de ouders van de verschillende gebuurten immers hard gewerkt aan het maken van een praalwagen, het vervaardigen van kostuums in crêpepapier en het inoefenen van een dans.
In de namiddag verzamelen de verschillende gebuurten op de afgesproken plaats en trekken in stoet tot voor het stadhuis. Daar staat een tribune opgesteld, waarvoor de verschillende gebuurten hun ingeoefend nummer presenteren. Er worden drie prijzen uitgereikt: De Wisselbegijn, uitgereikt door een volwassenjury; de Wisselezel, uitgereikt door een kinderjury met een vertegenwoordiger van elke gebuurte en het Vaandel van het Convent, ook uitgereikt door de volwassenjury.
En ’s avonds worden de feestelijkheden in elk gebuurte verder gezet met veel dans en muziek.
Wil je graag meer te weten komen over deze traditie? Klik dan hier →