Over bedelzangtradities

Bedelzangtradities, wat voor beest is dat?

Het is een bijzondere benaming voor een reeks van uiteenlopende gebruiken. Eenvoudig gezegd zijn dit tradities waarbij zangers, jong en/of oud, van deur tot deur gaan. Al zingend proberen zij zo veel mogelijk snoep of geld bij elkaar te krijgen.

Tradities zoals Driekoningen of Sint-Maarten zijn gekend over heel Vlaanderen. De k.ERF regio herbergt echter enkele uitzonderlijke zanggebruiken. Maar liefst zeven tradities worden nog actief beoefend in deze regio.

Onderling zijn de bedelzangtradities zeer verschillend. Ze variëren van datum, hebben andere liedjes, kennen andere verkleedmanieren,… ze zijn elk uniek. Zo wordt niet overal nog van deur tot deur gegaan. Sommige gebruiken zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot licht- en lantaarnstoeten. Denk hierbij maar aan “Krik Krak” of het “Kaarsje in Lantaarn” zingen.

Al deze tradities worden met elkaar verboden door het jolijt en plezier dat ze oproepen. Voor kinderen is dat het genoegen en de vreugde van een goed gevulde zingzak. Veel volwassenen genieten van bedelzang door terug te denken aan hun eigen tochten van vroeger, “Die goeie ouwe tijd”. Bedelzang brengt mensen samen.

 


Immaterieel erfgoed

Bedelzangtradities zijn een schoolvoorbeeld van immaterieel erfgoed. Dit zijn gewoonten of gebruiken die mensen zo waardevol vinden dat ze deze graag willen doorgeven aan de volgende generaties. Zoals de naam zegt zijn deze elementen “ontastbaar”, ze leven in de hoofden van mensen. Immaterieel erfgoed is zeer divers. Stoeten, processies, theaterkunsten en muziek maar ook ambachten en dialecten...allemaal vallen zij onder deze noemer. Vaak zijn het de meest alledaagse dingen we koesteren en willen bewaren voor onze kinderen. Wil je meer te weten komen over immaterieel erfgoed? Surf dan zeker naar www.immaterieelerfgoed.be

 

 

Zing ze!
Een creatief DIY-boek

Nieuwjaarkezoete, driekoningen, krikkrak, Kaarsje in lantaarn, ... zingen...
Dat moet je in stijl doen!

Daarom ontwikkelde k.ERF samen met enkele creatieve bloggers een Do-It-Yourselfboek. Eén van de 5 acties in ons grote Bedelzangproject Zing ze!

Hoe maak je een mooie driekoningenkroon en -ster?
Of een veilige cape?
Of een originele lantaarn?
Of lekkere smoutebollen, pannenkoeken, koekjes om de zangertjes te bedanken voor hun liederen en wensen?

Allemaal te vinden in ons Zing Ze!-boek.

Het boek kost 3 EUR. Dat zing je zo bij elkaar!

Verkooppunten
Klik op de link voor de openingsuren

Het boekje wordt ook verkocht bij de Erfgoedcel. Wil je graag een exemplaar? Laat het ons dan weten en dan leggen wij er eentje apart voor jou. Afhalen en betalen kan je dan bij ons, op de erfgoedcel. Omdat de medewerkers van de erfgoedcel heel vaak op pad zijn, bel je best even om te checken of ze er zijn: 014 566 688.